Ekvidistans 2 – Kollängens Tingshus

Ekvidistans betyder likhet i avstånd och är en fackterm som vanligt vanligtvis används för att ange avstånd på höjdkurvor. Det är också namnet på en konstutställning som samlar deltagare från Japan, Spanien och Sverige. Det betyder att konst med olika bakgrund och sprungen ur olika traditioner och kontext möts. Det är ett spännande möte.

Jag roar mig med att utan katalog gå omkring bland bilderna för att se om de enskilda verken ger sitt ursprung tillkänna. Det gör de inte för mig. Och det är jag glad för. Jag drar slutsatsen att konst av den typ som ingår i den här utställningen är ett i huvudsak individuellt uttryck i den globala by än speglingar av olika nationella kulturella särarter.

De här konstnärerna har ställt ut tillsammans inom ramen för Ekvidistans 2 i Katalonien sommaren 2021 och i Hiroshima i japanfebruari 2022. Och nu alltså med nya verk på Kollängens Tingshus.

Jitsuichi Miura

Vi får se 24 verk, alla i en likadan ram med måttet 50×50 cm. Det blir en intressant grupputställning med många olika uttryck. På samma sätt som verken är personliga är förstås upplevelserna det på samma sätt.

Man kan naturligtvis inte generalisera utifrån en enskild utställning. Men man kan lätt konstatera att de olika konststilarna är internationella.

Thomas Kihlberg

Jag fastnar särskilt för några bilder. Africa Coll, som kombinerar svenskt och spanskt ursprung visar en vacker bild med ett av hennes typiska möten mellan naturen och det sprött lyriska. Även om alla verk är bilder på vägg finns det de som öppnar upp uttrycket utöver tavelkonventionerna material- och genregränserna. Jag tänker på Eva Borgs finstämda och vackra bild i en blandning av collage och trådteckning i ett lyriskabstrakt uttryck som är både trevande och distinkt.

Eva Borg

En annan favorit på utställningen är japanskan Nobuko Natsumes liksom kalligrafiska bild med ett mönster som liknar vridet garn. Det känns som det också bär ett metaforiskt budskap om kontakt och gemenskap.

Nobuko Natsume

Det finns många andra intressanta bilder på Kollängen den här gången. Se den varierade konsten i den särpräglade miljön.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Kollängens Tingshus
Ekvidistans 2
Projektledare: Africa Coll
Medverkande konstnärer: Alba Ballús Galbany, Jaume Guardis, Silvia Navarri, Pere Pich, Albert Cubells, Jaime Mordolo, Glòria Ortega, Staefano Puddu, Eva Borg, Petra Gunnarsson, Thomas Kihlberg, Christer Törnkvist, Africa Coll, Hilda Hellwig, Helena Larsdotter, Sibylla Törnkvist, Chiemi Fukuda, Takako Hirai, Nobuko Natsume, Ayo Omori, Haruka Fujibayashi, Jitsuichi Miura, Mieka Uemoto
Utställningstid: 2 juli – 21 aug 2022

1 kommentar

  1. Hej, Du nämner de verk du fastnade för. Det är de samma som fångade min blick. Intressant!

    Mvh

    Marianne Förars Konstnär Konstresidenset.se +46 (0)70 887 56 61

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s