SkaraBorgBigBand – Gårdsfest – RosaHuset

I onsdags var det sommarens näst sista gårdsfest. Och vilken fest. Vackert väder. Glädje på och framför scenen. Många på den utökade scenen (17+). Publikrekord, så många som fick plats och några till.

Storband i Skövde är ingen nyhet. 1971 bildade Ronny Nyman (1944 – 2021) Skövde Storband. Det är enligt uppgifter på nätet vilande sedan 2019.
– Jag hamnade i Skövde för att jag aldrig har tyckt om vapen. I början av 60-talet var det inte rumsrent att vara vapenvägrare. Men jag fick ett tips att söka till militärmusiken och hade tänkt vara här i två år. Efter en vecka hade jag träffat en tjej, sa Ronny Nyman i en intervju 2015 när han blev utnämnd till Årets Skövdebo med motiveringen: ”En uthållig och engagerad eldsjäl som gjort en enorm kulturgärning under mer än 40 år. Han har förgyllt Skövdes kulturliv med otaliga musikaliska evenemangspärlor.”
Tjejen han träffade var Wiveca som sedan blev hans fru.
Ronny Nyman som hade tänkt vara ett par år i Skövde blev med sin Wiveca, sin trumpet och sitt storband kvar livet ut.

Här finns det en likhet mellan föregångaren och den nuvarande storbandsledaren. Båda kom hit från andra delar av Sverige. Ronny Nyman kom från Blekinge. PerOlof Clifford Johansson från ett annat håll, längre norrut, Skellefteå.

PerOlof kom hit femtiotalet år senare med sin bakgrund i Umeå Storband.
– I juni 2017 flyttade jag ner till Skövde och Skaraborg. Jag lärde snabbt känna duktiga musikanter från hela Skaraborg och 2020 var det dags att starta SkaraborgBigBand.
Redan 2017 hade han kontakt med Ronny Nyman och på hösten tog han för en tid över dirigentpinnen för Skövde Storband. Det började även planeras för en ”Ronny Nyman Festival”. Men så kom Pandemin …
Flera av medlemmarna i det nya bandet har sina rötter i Skövde Storband.
SkaraborgBigBand har sin replokal i Kulturfabriken (för de som inte har hängt med i de senaste namnbytena så är det Stadsmuseet och Musikskolan på Norrmalm). På Kulturfabriken har de även framträtt med sina EfterLunchKonnserter.

ÅTTA BLÅS

4 TRUMPETER
Thomas Jonsergårdh brass lärare i Örebro trpt 1/4 bördig från Töreboda bor nu i Lindesberg – spelar leadtrumpet i Whispering storband, Pelle Leijon från Töreboda trpt 3, Peder Hansson trpt 1 spelar lead trumpet i Göteborg Windorchestra, Pelle Andersson trpt 2 solist musiklärare i Kumla och medlem i Whispering.
4 TROMBONER
Simon Tammo Mariestad bastrombon, Thomas Ringqvist trbn 3 Bor i Axvall tidigare med i Skövde storband nu i Hemvärnets musikkår, Johan Kjellberg Trbn 1 tidigare med i Skövde storband Musikledare brasslärare kulturskolan Lidköping, Jonas Marthinsson trbn 2, Falköping, medlem i Nya Stadens storband och musikkår, tidigare med i Skövde storband.

FEM SAXAR

PerOlof Clifford Johansson alt 1, tidigare med i Skövde storband 2017-2021. Pensionerad Musiklärare, tenor 1 i Umeå Big Band, Musiker och sångare i Kafé Umeå i tre säsonger, Ledare för Leif Kronlund Norrland, Dansmusiker Yngve Forsells  m. m., Stefan Ericson alt 2, flöjt  Lärare högskolan, Leadalt i Vadsbo storband, Mikael Högdahl tenor 1, klarinett,flöjt, träblåslärare i Lerums musikskola, Lars Paulsson tenor 2, klarinett, flöjt, träblåslärare och chef för Tidaholms kulturskola, Lennart Jönsson baryton, flöjter. Pensionerad träblåslärare f d musikskolan Skövde. 


KOMPET

Ingemar Bengtsson, Gitarr, tidigare med i Skövde storband och massor av andra band, Bengan Andersson, trummor, tog över Torgny Söderbergs studio, mycket anlitad studiomusiker, slagverkslärare, Björn Höglund Bas, Baslärare kulturskolan i Skövde och medlem i många band bl a allsångsbandet i Karlsborg, Jan Lindberg Piano, lärare musikgymnasiet i Lidköping, soloartist och medlem i många kända band. För längesedan med i Skövde storband.

SÅNG

Jesper Jee Johansson frilanssångare, Internationell Showartist och 20 år i Wallmans salonger – 2Entertain m. m.

Jesper Jee sjöng bland annat Save the last dance for Me och Tangerine


Tony Niva, Hårdrockssångare av rang med det egna bandet NIVA

Tony Niva framförde bland annat It’s not unusual och Love me tonight 


Saga Hufvudsson, nybliven student vid musikgymnasiet i Skövde

Kan tänka mig att det var lite nervöst. Eftersom hon hade fått frågan sent och aldrig hade övat med orkestern. Men scenvana och utbildning hjälper.

PUBLIKEN

Den var större än någonsin tidigare. Och humöret var på topp.

På behörigt avstånd från trängseln och med en lite lägre ljudbild satt det en vid gatan utanför hotellet, som såg ut att bara lyssna.

På onsdag är det sommarens sista gårdsfest. Missa inte den, det ser ut att kunna bli vackert och varmt. Kanske en viss risk för regnskurar. Men KAC brukar ha tur med vädret. Det börjar vid 18, med uppträdandet kl 19. Kom i tid om ni vill vara säker på en bordsplats. Här kan ni se mera om hur ni beställer mat o dryck.

Jag vet inte hur nästa sommar på Kulturtorget kommer att se ut. Men byggs det en scen och blir underhållning är mitt förslag; bjud in SkaraBorgBigBand. De kan säkert fylla torget.

Rune Lindström

Foto Rune Lindström

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Kultur på innergården den 10 augusti 2022
KAC
På scenen SkaraBorgBigBand
Mat och dryck serverades från Hotell Majoren 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s