Sandvargen – GöteborgsOperan, Skövde Kulturhus

Barnoperan Sandvargen är banne mig en blivande klassiker. Vilken fin musikteaterföreställning byggd på en riktigt bra text och engagerande och tänkvärd story! Det finns så många ingångar om livet och konsten som passar perfekt för samtal över generationsgränser, pratstunder där barn och vuxna på lika villkor kan byta synpunkter om frågor som ingen har svaret på och inget svar är bättre än ett annat.

Det här är operaunderhållning av hög klass varje sekund av de femtio minuter föreställningen pågick. Hela upplägget är gjort med största respekt för barnen. Vuxenpubliken fick inte komma in i salongen förrän barnen bänkat sig på de bästa platserna. Tummen upp för det.

Manus bygger på Åsa Lids böcker om Sandvargen. Den yttre handlingen är att ett ensamt barn hittar på en Sandvarg som blir hennes vän, lekkamrat och samtalspartner i det som vi ofta kallar de stora frågorna. Ingen undran är för stor eller för liten för Sandvargen som förklarar på ett poetiskt sätt.

Föreställningen har en fin och enkel scenografi. Orkestern sitter i fonden. På sidan ett köksbord och en dörr. Och så en sandstrand där Sandvargen och flickan träffas.

Här resonerar den fickan och Sandvargen om stora livsfrågor som var oändlighetens gränser går, eller var drömmar och berättelser kommer ifrån? Gåtorna och svaren möts på lika villkor i stämningsfulla och kloka resonemang där man förstår att konsten och drömmarna är lika påtagliga som svårfångade, och ändå lika verkliga som ”verkligheten”. Inte genom att förenkla sönder dem, utan genom att ta dem på allvar. Det handlar om frågor och undringar varken stor eller liten blir någonsin blir klar med. I den här föreställningen gjordes komplicerade resonemang tillgängliga och skapade lust att tänka vidare. När de gäller livets stora gåtor är inte vuxna större, och framför allt inte klokare än barn. Att ta till sig sång, poesi och musik är inte en intellektuell process. För både barn och vuxna gäller att möta livsfrågorna med öppna sinnen och känslor och utan så mycket förförfattade meningar. Det skapar den här föreställningen lust till. Och det är en så fin och inbjudande och inkluderande ton och stämning i Sandvargen.

Ibland upprepades omkväden som ”Karlavagnen sover, rymden är oändlig”. Då hade barnen i publiken tränat och blev en kör som gav orden resonans och klangbotten. Och delaktighet är ett klockrent sätt att engagera en publik, ung som gammal.

Det var en varierad musik, ibland kanske mera recitativ än melodi, men på ett sätt som fungerade och kändes rätt. Grundmusiken var tryfferad av rytmiska överraskningar som att pappan sjöng snuttar ur berömda operaarior, eller att Sandvargen och Flickan smårappade och jobbade med beats ur tiden. Det hände intressanta saker både i handlingen och musiken mest hela tiden. Inte minsta antydan till longör. Allt är inbäddat i intressanta ljusarrangemang. En scen där Flickan och Sandvargen flyttar stenar till ett coolt beat för att ta ett exempel var så himla bra och medryckande både musikaliskt och sceniskt.

Sandvargen är en föreställning i toppklass, gjord den all den insikt och omsorg som bra opera bärs av och som barn är värda.

Efteråt märkte man på bifallet hur entusiastiska barnen var. Och det var sannerligen vi vuxna också.

BO BORG

Foto: Tilo Stengel 

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Skövde Kulturhus den 16 juli 2022
Sandvargen, recensionen avser premiären den 16 september 2022
Opera i en akt av Johanna Fridolfsson, libretto av Malin Aghed efter Stora Boken om Sandvargen av boken om Sandvargen av Åsa Lind.
Regi: Emelie Sigelius
Scenografi: Thomas Johansson
Kostym och mask: Anna Lilja
Kapellmästare: Johanna Fridolfsson
Medverkande: Hanna Brehmer, Åke Zetterström, Jonas Eskil Brehmer, Viveca Rydén Mårtensson
Musiker :ur GöteborgsOperans Orkester, en varierad sättning med viola Violin, cello, kontrabas, klarinett, horn, slagverk
Publik: stor med massor av barn
Pjäsen turnerar i Västra Götaland 16 – 27 september:
Premiär i Skövde Kulturhus och avslutning på GöteborgsOperans lilla scen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s