Titanic the Musical – Wermland Opera, Karlstad

Wermland Operas uppsättning av Titanic the Musical är en veritabel toppföreställning. Allt var banne mig riktigt bra underhållning.

Musikalen bygger på en bok av Peter Stone. Utifrån hans berättelse har man byggt en dramatisk berättelse om kärlek, girighet, makt, klasskillnader, förhoppningar om en bättre framtid och många andra mänskliga känslor och belägenheter. Och allt mot en klangbotten av blind tilltro till teknikens möjligheter och vår fatala förmåga att bländas av den och bortse från dess ödesdigra risker. Tankar på kärnkraftsdiskussionen dyker osökt upp.

Musiken och texterna är gjorda av Maury Yeston. Han är en driven kompositör, mest känd för sina musikaler. Här har han gjort musik som är fylld av klanger och stildrag som för tankarna till det tidiga nittonhundratalet. Det är effektiv bruksmusik full av idéer och infall som förstärker och förmerar handlingen och ger karaktärerna musikalisk personlighet. Den funkar inte så bra för mig på skiva, men i den här levande musikaluppsättningen är den klockren. Dirigenten Jonas Nydesjö och orkestern målar upp musiken så den både tillför och kompletterar. Man hör verkligen hur bra musiken är i sitt sceniska sammanhang. Och orkestern är på tårna.

Scenografin ock kostymerna fungerar riktigt bra. Vilken dräkthistoria och klädprakt. Ett stort vridbart stenarrangemang är effektfullt och möjliggör på ett effektivt sätt snabba miljöbyten direkt mellan till exempel kommandobryggan, förstaklassmiljön och eldarnas arbetsplats längst ner i skeppet. Det ger möjlighet till att gestalta kylan och blåsten uppe hos utkiken och värmen och instängdheten i pannrummet.

Det finns alla förutsättningar för en rik föreställning. Regissören Niklas Riesbeck har gjort ett gediget arbete som får föreställningen att gå som en schweizisk kronometer. De olika scenerna och personerna känns trovärdiga och nära i sina miljöer. Och det skapas tydliga bilder av klassklyftorna, ung och gammal kärlek och de sociala maktförhållandena. Allt i tydliga och övertygande karaktärer och relationer. Det är levande liv i kärlekshistorierna. Det handlar förstås inte om djuppsykologi i en musikal. Men det är en stark nerv i scenerna som fångar känslorna och drabbar på ett sätt som gör att man aldrig tappar intresset.

Det här ensembleteater. 22 aktörer ska spela 60 roller. Med sömlösa skiften. Det är en kollektiv prestation som gör föreställningen rik, spännande och full av levande karaktärer. Jag vill nämna några insatser som stack ut särskilt för mig Markus Lindberg gör en optimistiskt och levnadsglad tredjeklasspassagerare. Han har bland annat ett solonummer som skimrar av hans vackra röst, teknik och sceniska utstrålning. Cecilia Nerfont Thorgersen gör sin kändissuktande nippertippa till en kul figur laddad av sin outtröttliga och energiska iver att få veta allt om det fina folket.

Musikalens starkaste scen är när Titanics konstruktör spelad av Christer Nerfont, den girige finansiären gestaltad av Glenn Edell som hetsat fram den fatalt höga hastigheten, och kaptenen Timo Nieminen är inbegripna i en starkt affekterad sångduell som handlar om vems ansvaret för katastrofen är. De skickliga sångarna och aktörerna skapar en förtätad scen med stor både musikalisk och mellanmänsklig sprängkraft.
Titanic the musical i den här uppsättningen på Wermland opera är förstklassig musikteater och rekommenderas helhjärtat.

BO BORG

Foto: Mats Bäcker

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Titanic the Musical Wermland Opera, Karlstad
Baserad på en bok av Peter Stone
Musik och originaltext: Maury Yeston
Översättning: Rickard Björk och Sanne Skiervik
Regi: Niklas Riesbeck
Dirigent: Jonas Nydesjö
Scenografi-och kostymdesign: Gary McCann
Koreografi: Adrienne Åbjörn
Ljusdesign: Palle Palmé
Medverkande: Christer Nerfont, Timo Nieminen, Glenn Edell, Ole Alexander Bang, Lasse Carlsson, Otto Falk, Caroline Gustafsson, Johan Hwatz, Anna-Maria Krawe, Markus Lindberg, Anton Ljungqvist, AnnLouice Lögdlund, Charlotte Mannerstråle, Martin Mossberg, Cecilie Nerfont, Thorgersen, Olof Ramel, Johanne Rishaug Hellman, Oskar Roslund, Oscar Sundling Wallin, , Elias Wallin, Hanna Ulvan, Joel Zerpe
Publik: Fullsatt
Recensionen avser Sverigepremiären den 29 september 2022
Spelas 29 september – 31 december 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s