Svart och vitt på Grafiska Sällskapet – Mats Svensson och Tomas Holmqvist

Just nu visar Mats Svensson och Tomas Holmqvist grafik där natten tycks vara en gemensam nämnare och därför blir månen också den ljuskälla som båda låter lysa upp världen.

Mats Svensson

I Mats Svenssons etsningar/torrnålar målas staden, hamnen och landskapet ofta fram i en blåtonad svärta. Bilderna lockar till berättelser – som denna där någon tar vägen hem i en månbelyst och kylig kväll, ställer sin cykel mot husväggen och väl hemma pustar ut i favoritfåtöljen och låter sig omslutas i ett varmt torrnålsmörker. I mötet med Mats Svenssons bilder blir man gärna en som vill skapa egna nya bilder och som då blir till nya berättelser – så kan man fortsätta länge.

Mats Svensson

Tomas Holmqvists fotopolymergravyrer kan kanske sammanfattas i två ord – asfalt och träd. I en serie porträtteras asfaltens tecken och spår som skulle kunna uppfattas som viktiga och  märkliga uppmaningar. I en andra serie blir träden i en närbelägen skog mer förunderliga än vad vi vanligtvis tillåter oss uppleva dom. Även Thomas Holmqvists bilder lockar till berättelser där natten och månen måste finnas med. Dessutom uppmuntras man att skärpa blicken inför de landskap vi möter i vardagen – asfalt och träd.

Tomas Holmqvist

Den svartvita grafiken som nu visas på Grafiska Sällskapet har, med alla sina gråskalor, också en stor färgprakt – gå och se själva!

Tomas Holmqvist

Utställningen pågår till och med 19 oktober 2022

Bo Ganarp

Foto Pär Sundling

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Även publ. i Grafiknytt 2022-10-10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s