Anette Magnusson – Galleri Lucifer

Nog är Anette Magnusson idog allt. Man undrar var hon får all energi och skaparglädje ifrån. Vid 84 är hon still going stronger med sina typiska bildvävar. Och inte bara det. Hon söker sig också vidare för att hitta sin väg in i broderiet. Hon laddar sina bilder med energi och vitalitet.

Och som alltid har hon laddat sin utställning med tveklöst sprakande färgglädje. Lättsmält och tillgängligt.

Konsthantverk eller konst? Lite av varje och både och. Det är trivselträngsel i hennes bilder. Form och innehåll stöder varandra till renodlad trevnad. Anette Magnussons bilder kan ingen reta sig på eller bli det minsta provocerad av.

Hon gör bildvävar. Det har hon gjort sedan mitten av femtiotalet. Då var hon, som helt ung, praktikant hos Agda Österberg lärde sig de grunder som hennes uttryck, teknik och hennes skapande står så stadigt på. Det här är konst med båda fötterna på jorden. Hon kan se och förstora vardagens skönhet och glädjeämnen.

Hon jobbar på ett sätt som framhäver hantverk och material och får dem att samverka med och förmera motiven. Och den speciella värme som textilen har bidrar till och förstärker hennes bilders uttryck.

Det är mycket natur i hennes motiv. Hon bor på landet och får sina intryck i den vackra närmiljön. Hennes intresse för människor präglar också hennes motiv och bildskapande. Naturen finns alltid på ett eller annat sätt med i bilderna.

Hon har ett naivistiskt maner som hon månar om och vårdar. Hon har sin stil i bildvävarna som hon utvecklar på ett försiktigt organiskt sätt.

På den här utställningen visar hon också broderier. De är teckningar i tråd gjorde med enkel men effektiv teknik. Ofta är det bilder av människor, inte porträtt, utan mera karaktärer. Som alltid skyr hon inte mödan. De stora broderierna myllrar av figurer. Men det är mera konstaterande än nerv i de broderade linjerna. De känns litet stela. Och motiven får inte den draghjälp av färgen som bildvävarna har.

Den här utställningen bekräftar intrycket att Anette Magnusson oavsett teknik gör snälla bilder. Jag minns henne säga att hon vill göra bilder som människor vill ha in i sina liv. Och hennes är nog ett sätt. Det är trevligt, eller säg hemtrevligt.

BO BORG

Foto: Rune Lindström & Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se

Galleri Lucifer, Skövde
Anette Magnusson
Utställningstid: 1 oktober – 16 oktober 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s