Haydn & Mozart 1779 – GöteborgsOperan, Skövde Kulturhus

Vilken fin musikkväll vi fick i Skövde Kulturhus på onsdagskvällen. Delar av GöteborgsOperans orkester är på turné. Vi fick möta 27 eminenta musiker på bästa spelhumör. Det var 6 blåsare, två av respektive oboe, fagott, och horn och 21 stråkar. Göteborgsoperans musiker är i absolut toppklass. Mångsidiga är de också. De spelar musikal och opera från olika tider. Den här konserten var ett camerataprojekt. Det innebär att man spelar utan dirigent. 27 musiker utan dirigent, hur ska det gå!? Det gick prima fint under konsertmästaren, förste violinisten David Bergström.
Man spelade tre symfonier, samtliga skrivna 1779 i Wien. Där hände stora saker på den tiden för där var stora kompositörer som Joseph och brodern Michael Haydn och Wolfgang Amadeus Mozart verksamma. Ny musik uppstod. Joseph Haydn utvecklade stråkkvartetten och symfonin. Den så kallade wienklassicismen utmärks av bl a att melodin fick en huvudroll. Och det är säkert ett viktigt skäl till att musiken från den tiden är så levande och populär även i våra dagar.
Joseph Haydn kan ses som en fadersfigur till den här musiken med ett stort inflytande på sina samtida och efterföljande. Han skrev hisnande 108 symfonier. Här fick vi höra den 68e. Den blev direkt en stor favorit för mig med sin spännande dialog mellan rytm och melodi.

Han följdes av brodern Michael, stor stjärna i sin samtid. Fin och medryckande musik men inte alls med samma melodiska lyster och som Josephs 68.

Efter paus kom så en symfoni av den mogne Mozart (man kan väl förresten nästan säga att han föddes mogen). Lekfullt och lekande lätt.

Orkestern klingade fint och gjorde verken mer än rättvisa. Publiken var entusiastisk och det blev stormande applåder och inrop. Suveränt initiativ av GöteborgsOperan att låta oss höra deras eminenta musiker på vår hemmaplan.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Skövde Kulturhus den 12 oktober 2022
Haydn & Mozart 1779
GöteborgsOperans orkestermusik
Program: Symfoni nr 68 av Joseph Haydn, Symfoni i D-dur av Michael Haydn, Symfoni nr 33 av Wolfgang Amadeus Mozart
Publik: 350
Konserten framförs också den 26 oktober i Trollhättan och 28 oktober i Lerum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s