Christer Strömholm – Nationalmuseum

FOTOGRAFEN CHRISTER STRÖMHOLMS ”PORTRÄTT I PARIS” – MAGNIFIK UTSTÄLLNING PÅ NATIONALMUSEUM

”Porträtt i Paris” heter fotografen Christer Strömholms (1918–2002) magnifika utställning på Nationalmuseum.

Och många är följaktligen de personliga konstnärs- och författarporträtten föreställande Fernand Léger, Alberto Giacometti, Carl Fredrik Reuterswärd, Man Ray, Max Ernst, François Mauriac, Lars Forssell, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle och den självförbrännande poeten Paul Andersson (som ägnas ett helt rum på utställningen), för att bara nämna några ur högen.

Porträtten på den då unga konstnären Gunnel Heineman 1949 (hon är nu 101 år och var personligen närvarande på vernissagen) är ju helt underbara.

Gunnel Heineman i ateljén 1949

Men det är inte bara porträtt på utställningen. Här är också de magiska gatubilderna från Paris, de äldsta från slutet av 1940-talet, när Christer Strömholm hyrde in sig i ett hotellrum och umgicks med och fotograferade konstnärsvännerna på caféerna under kvällarna och fritt strövade omkring med kameran på dagarna.

Det är en sällsam närhet och tidsdoft i dessa dokument från en svunnen tid som behållit sin kraft intill denna dag och går rakt in i betraktarens hjärta.

Christer Strömholms son Joakim Strömholm framför porträttet från 1950 av konstnären Fernand Léger. Konstnären Bengt Lindström och journalisten Knut Ståhlberg (ö.h.). Gatubild från Paris runt 1950 (n.h.)

Flera av bilderna på utställningen är aldrig tidigare publicerade, ja inte ens kopierade av Christer själv, berättar sonen Joakim Strömholm som tillsammans med Anna Nilsdotter curerat utställningen.

Christer Strömholm utgör ett eget kapitel i svensk fotohistoria med sin säreget personliga stil. Det visste jag redan innan besöket på Nationalmuseum. Hade jag inte gjort det skulle jag fått det bekräftat genom besöket på utställningen.

En svit av Christer Strömholms Parisbilder som var med på en utställning på varuhuset NK 1965

Till utställningen finns också en omfångsrik, ovanligt fin katalog, rikt illustrerad med intressanta analyserande texter av flera författare, en katalog i klass med dem som de stora amerikanska museerna brukar producera.

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Christer Strömholm
Porträtt i Paris
6 oktober 2022 – 8 januari 2023
Utställningen fokuserar framför allt på Strömholms stora produktion av porträtt av svenska och internationella konstnärer och kulturpersonligheter, men även ett antal okända bilder från den tidens Paris.
Nationalmuseum (Årets museum 2022)
Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s