Mary Ellen Mark: The Lives of Women – Kulturhuset i Stockholm

MARY ELLEN MARKS STARKA FOTOGRAFIER STÄLLS UT PÅ KULTURHUSET I STOCKHOLM

På Kulturhuset visas nu utställningen ”The Lives of Women” med fotografen Mary Ellen Marks (1940–2015) klassiska bilder från bland annat de indiska cirkusarna, mentalsjukhuset för kvinnor (Ward 81), gatubarnen i Seattle med den 13-åriga prostituerade ”Tiny” (Erin Blackwell) som Mary Ellen Mark mötte 1983 och följde med kameran och som vän i flera decennier. Tiny skulle komma att bli mor till tio barn.

”Tiny”, Erin Blackwell, 13 år, prostituerad, som fotografen Mary Ellen Mark följde i många år med kameran och som personlig vän. (t.v.) – Mary E M. Chrissy, Dean och Lina Damm_ Llano, Kalifornien, 1994. (t.h.)

Det är några av de tunga bildreportagen vars bilder visas på utställningen som var hängd och klar på Kulturhuset och egentligen skulle visas för två år sedan, när pandemin satte stopp. Men nu har den alltså öppnat efter att ha turnerat i Europa under tiden.

Mary Ellen Marks starka engagemang och förmåga att gestalta sina berättelser bild är enastående, men det är tungt att skåda allt detta elände i världen.

Som motvikt finns de underbara tvillingbilderna som lättar upp lite i mörkret, dessutom kompletterad med en ytterst sevärd film av Mary Ellen Mark och hennes man Martin Bell, där tvillingarna berättar om sina speciella erfarenheter. Även en film om de indiska cirkusarna visas i utställningen.

Ur serien Twins (t.v.) – Två av tvillingarna i ”tvillingfilmen” av Mary Ellen Mark och Martin Bell. (t.h.)

Missa för allt i världen inte dessa två fina filmer när ni besöker utställningen!

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Mary Ellen Mark: The Lives of Women
Kulturhuset, Sergels torg, Galleri 3
20 oktober 2022 – 30 januari 2023


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s