Nobel Creations 2022 – Beckmans elever – Nobel Prize Museum

SPEKTAKULÄRA ”NOBELPRISKLÄNNINGAR” STÄLLS UT PÅ NOBELPRISMUSEET

De spektakulära klänningar som nu ställs ut på Nobelprismuseet tarvar möjligen, likt abstrakta konstverk eller udda installationer, sina speciella förklaringar.
Kreationerna, skapade av modeprogrammets förstaårselever på Beckmans designhögskola, tolkar nämligen årets Nobelpristagare och deras verk.

Så har till exempel Linn Hermander och Lina Fujikawa skapat en kopparfärgad klänning som symboliserar årets Nobelpris i kemi.
Sexhörningar är ett genomgående tema i klänningen.

Linn Hermander och Lina Fujikawa flankerar Nobelprisklänningen i kemi som de skapat med hexagoner som ett genomgående tema

Sexhörningarna (hexagonerna) är en form inom kemin som används för att illustrera molekylbildningar och det är upptäckten och tillämpningen av metoden ”klickkemi”, att klicka ihop två molekyler med hjälp av kopparjoner (därav färgen på klänningen), som belönats med Nobelpris, för att uttrycka det ovetenskapligt högst förenklat.

Nobelprismuseets chef Erika Lanner presenterar utställningen mellan ”fysikprisklänningen” skapad av Johannes Jansson och Karolin Lysén och ”ekonomiprisklänningen” skapad av Hanna Eriksson och Amanda Warnbo (t.v.) — Sofus van Mierlo och Olivia Henriksson visar sitt verk Nobelprisklänningen i fysiologi eller medicin (t.h.)

På fyra veckor har elever i smågrupper på Beckmans lyckats förvandla idéer och tankar bakom årets samtliga Nobelpris till sevärda högtidsklänningar.
Kreativt!

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


För elfte året i rad tolkar studenter från Beckmans Designhögskola, Modeprogrammet, årskurs 1, Nobelprisen i fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fred samt Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

På bilden överst visas flera kreationer den närmaste är ”fredsprisklänningen” skapad av Elin Olson, Kristin Svensson och Vanja Weichselbaumer

Nobel Creations 2022
1 december 2022 – 26 februari 2023
Nobel Prize Museum, Stortorget 2, Gamla Stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s