NUREYEV – A TRIBUTE TO THE GREATEST MALE DANCER OF THE 20TH CENTURY

PÅ DANSMUSEET BERÄTTAR KLAS RICKMAN OM SINA MÖTEN MED DEN LEGENDARISKE DANSAREN RUDOLF NUREJEV

I dag fredag den 6 januari är det på dagen 30 år sedan den kanske mest berömde dansaren genom alla tider, Rudolf Nurejev (1938–1993), avled, 54 år gammal i aids på ett sjukhus i Paris.

Rudolf Nurejev förtrollade under sin karriär publiken i operahus världen över med sina höga luftsprång och blixtsnabba vändningar, dansrörelser som ingen sett tidigare

På Dansmuseet visas nu en utställning (förlängd till 22 januari) som handlar om ”legenden” Rudolf Nurejev, mannen med det stora egot, som solodansaren Klas Rickman berättade om under tisdagens ”Lunchprat” på museet.

Det var i Frankrike, på flygplatsen Le Bourget, som den då 23-årige Rudolf Nurejev under en turné, den 16 juni 1961, hoppade av till väst när KGB ville skicka honom tillbaka till Sovjetunionen.

Redan året där på, 1962, träffade händelsevis Klas Rickman, då 17-årig betald danselev på Operan, under morgonträningen tillsammans med de vuxna dansarna, Rudolf Nurejev som då ingen kände igen.

”Han betedde sig helt annorlunda än de andra dansarna och eleverna och gjorde inte som läraren sade. Han snurrade runt som en raket på golvet. Kan det vara den där killen som jag läste om som hoppade av”, tänkte den unge Klas Rickman, som gick hem och hämtade en aktuell engelsk danstidning som innehöll ett stort reportage om Nurejev. Klas Rickman kände igen honom på bilderna.

Han tog med sig tidningen till kvällens dansföreställning där han hoppades möta Nurejev, vilket han också gjorde, mellan scenen och personalmatsalen, och visade tidningen som Nurejev läste med stort intresse eftersom han inte sett den innan. Sedan tog Klas Rickman fram sin reservoarpenna och fick autografen skriven i tidningen som han vid ett senare tillfälle lånade ut och sedan aldrig fick tillbaks.

Det var första gången Klas Rickman mötte Nurejev. Men det blev sedan många fler gånger. Och om detta berättar han på Dansmuseets ”Lunchprat”.

Två ytterligare ”Lunchprat” med Klas Rickman om Rudolf Nurejev återstår den kommande och följande tisdag innan utställningen med bilder, filmer och kostymer far vidare, först till Slovenien och sedan till Frankrike.

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


NUREYEV – A TRIBUTE TO THE GREATEST MALE DANCER OF THE 20TH CENTURY
Utställningen är förlängd till 22 januari 2023
Dansmuseet
Drottninggatan 17
Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s