Konst på Kastellgatan i Göteborg

Vi börjar i den norra ändan av gatan, hos Galleri Box. Utställare Simon Gran Danielsson (f. 1986) från Umeå. Han har en Master i fri konst från Umeå konsthögskola och en kandidat från the Academy of Contemporary Art and Creative Writing in Tromsø Norway 2015.

Utställningen har han gett namnet Common Good(s). Här dyker ett välkänt citat upp i mitt huvud: Man tager vad man haver, sa Cajsa Warg (1703 – 1769) i sin kokbok. Min parafras på det blir Man tager vad man hittar.

I Cajsa Wargs Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber står det: ”man tager, om man så hafva kan”, vilket sedan sägs ha blivit det kända: man tager vad man haver detta står dock aldrig i hennes bok, men däremot börjar ofta hennes recept med ‘man tager…’ Det är emellertid inte bara recept i boken utan även andra råd och tips, till exempel hur man sköter kor, om växtfärgning och ljusstöpning. 

Simon Gran Danielsson: ”Under en lång tid har jag mer och mer inspirerats av det offentliga rummet. Jag jobbar med skulpturer och installationer gjorda av material som jag sett eller plockat på mig från olika platser i de omgivningar jag vistats i under de senaste åren. Genom att rekonstruera och omforma materialets betydelse och användning letar jag efter ett språk i det vardagliga, ett sätt att försöka översättta mina idéer om utanförskap och stadsplanering samtidigt som jag ställer frågor om vårt alienerade samhälle. På Galleri Box presenterar jag brända fanérbord, ett trasigt cykelställ som blivit pulverlackat i en klar färg, mattor med motiv av asfalt, fönsterfilm som ser ut som lagade rutor. Allt är material jag hittat eller idéer som uppkommit ur något jag sett i det offentliga rummet, vissa verk baseras på fotografi från platser jag återskapar.”

Nu vet ni vad Cajsa Warg inte sagt och vad Simon Gran Danielsson sagt. Och nu vet jag hur konstnären har fått sitt arbetsmaterial och vad han vill uttrycka med det. Men om jag inte läst konstnärens text hade jag då förstått? Och når han sina mål?


Snett över gatan till Galleri Uddenberg och något äldre konstnärer.

Ulla Wallberg (f. 1915) konstnär och författare, Göteborg..

Skulpturer av Lolo Funck Andersson (f. 1954), Hjärtum, Trollhättan.

Monica Funck (f. 1958) Tönsberg, Norge. Bor och arbetar i Hjärtum, Trollhättan, Sverige


Vi fortsätter mot söder och på södra ändan av Kastellgatan ligger Galleri Aveny.
Här ställer Jonas Ellborg (f. 1954) från Varberg ut sitt måleri.

Jonas Ellborg sjunger i kör: Ibland ser jag på min körledare som målaren framför sin duk. Jag byter ut taktpinnen mot en pensel i ena handen och i den andra handen får han låna min palett. Med armarnas stora gester och handens och fingrarnas små rörelser lägger han till tonernas dynamik så som han vill ha dem, uppmuntrar till ett diminuendo eller tar bort ett överdrivet crescendo. Lyhördheten för klang, rörelse och valör är avgörande för hur dirigenten får oss att låta. Dit skulle jag vilja nå – jag är ju målare,

Rune Lindström

Foto Rune Lindström

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Galleri Box
Simon Gran Danielsson
Common Good(s)
13.1 – 12.2 2023
Galleri Uddenberg
Ulla Wallberg – Monica Funck – Lollo Funck Andersson
4.2 – 19.2 2023
Galleri Aveny
Jonas Ellborg
4.2 – 19.2 2023


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s