Picture This – Nytt fotogalleri i Stockholm

FULLT HUS NÄR NYA FOTOGALLERIET ÖPPNADE I GAMLA TVÅLPALATSET VID MARIATORGET

Det fullkomligt kryllade av inbjudna gäster, när det nya jättegalleriet Picture This, i det s.k. Tvålpalatset på Sankt Paulsgatan 29 vid Mariatorget bjöd på sin första vernissage i den spatiösa källarvåningen som tidigare varit bland annat både tvålfabrik och boxningslokal.

Huvudnumret är fotokonstnären Helena Blomqvists utställning ”On the Ending of Species”, en slags sorgesång i bild över utrotade arter i naturen, scener som Helena Blomqvist först tillverkat och iscensatt och sedan fotograferat, bland annat genom att bygga upp en minutiös liten kyrkogård med tätt stående gravstenar på vilka årtalen för de olika arternas försvinnande från jorden noterats.

Helena Blomqvists ”On the Ending of Species”

Men det är inte bara Helena Blomqvists verk (som är till salu för mellan 30 000 och 110 00 kronor styck) som ställs ut. Också två andra utställningar med s.k. vintagefotografi visas (och kan köpas) som Eurenius och Quists charmiga bilder med personer i folkdräkter tagna i mitten av 1800-talet.

Också nästan overkliga gatuscener från gamla Osmanska riket (Turkiet) visas. De är tagna av den svenske fotografen Guillaume Berggren (1835–1920) som under många år hade en ateljé i Konstantinopel (Istanbul). Bilderna försätter betraktaren, åtminstone mig, till en försvunnen tid. Fascinerande.

Guillaume Berggren (1835–1920)

Galleriet Picture This som tidigare varit enbart nätbaserat drivs av Johan Lindskog och Pelle Höglund. I bakgrunden figurerar också bröderna Jan och Per Broman, Fotografiskas skapare.

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Picture This Gallery
Helena Blomqvist
On the ending of species
24.02 2023 – 16.04 2023
Guillaume Berggren
Out of Constantinople
24.02 2023 – 13.05 2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s