After Work med Elona Planman, Folkets hus i Lidköping

Elona Planman är en artist utöver det vanliga. Hon framför egna sånger på ett färgstarkt målande sätt. Och vilka sånger sen! Hon sjunger på svenska i det som på svengelska kallas singersongwritertraditionen. Kort sagt har hon bra och personliga melodier parade med bra och personliga texter. Till det är hon en scenpersonlighet av rang. Man har roligt i hennes sällskap. Men hon har också sånger som låter gripande allvar ta över. Och det där spelet mellan lekfullhet och existentiellt djup skapar en dynamik i framträdandet som blir hennes signum för mig.

Folkets hus, Lidköpings kulturhus, hade gjort (ännu) ett förstklassigt arrangemang. Vi satt vid dukade bord med levande ljus. Och serverades en läcker tapastallrik skapad in house. Vilken annan kulturinstitution fixar sånt!? Elona Planman gjorde tre kortare pass så vi fick möjlighet att smälta intrycken.

Hon fångade oss direkt. Hennes låtar är guld. Redan i början fick vi höra en av de allra bästa låtarna, Här kommer ett skepp. Det är en drabbande sång om far och dotter och framför allt om att gå in i vuxenlivet. En annan av hennes låtar, Spegel handlar om behovet att bli sedd, inte minst av sig själv.

Hon är en förstklassig gitarrist. Ibland spelar hon som om hon hade Mississippi John Hurt eller Lightning Hopkins tradition i blodet. Hon skiftar spelstil efter vad låtarna behöver och det gör att hennes onewomanshow blir så musikaliskt händelserik och varierad. Det märks att hon spelar ofta på sin neverending tour. Här saknas inget. Hennes gitarr börja få sådan där slitmärken som Willy Nelson har på sin. Hon har ett munspelsstativ a la Woody Guthrie och gör fina munspelsinpass ibland. Behövs det ett extra beat trummar hon själv med förstärkt fot.

Jag har hört Elona Planman live många gånger. Bra varje gång. 2019 hade vi henne på vår årsbästalista för årets bästa populärmusikupplevelse. Ur motiveringen: ”Jag blir tagen av musikaliteten, originaliteten, scennärvaron, karisman, låtarna. När hon är på scen finns inget annat.” De orden kunde ha gällt för fredagskvällens minikonsert också. Man tröttnar inte på hennes låtar. Tvärtom! Man vill höra dem igen. Så jag ser fram emot nästa gång.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.seLidköpings Folkets Hus den 25 mars 2022
After Work med Elona Planman

Publik: Fullsatt


Här kan ni höra mitt urval av hennes bästa låtar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s