ÄLG – Carl Johan De Geer – Galleri Helle Knudsen

OMÖJLIGT ATT INTE BLI FÖRTJUST I CARL JOHAN DE GEERS ”ÄLGTAVLOR” SOM EFTERLIKNAR KÄNDA KONSTNÄRERS MÅLNINGAR

Hur kommer det sig att konstnären Carl Johan De Geer målar ”älgtavlor”?

Det började någon gång på 00-talet när Carl Johan De Geer skulle hålla ett föredrag på Advokatsamfundet.

”De kunde inte betala något. Advokater har ju inga pengar. De debiterar bara 8 000 kr i timmen”, berättar han med sin lätt sarkastiska humor.

Men hur det var så skapade han några målningar med naivistiska älgar som han tog med sig till Advokatsamfundets möte och sålde dem alla ”på fem minuter”.

Olika ”älgtolkningar” av Edvard Munchs Skriet, som Carl Johan De Geer ställer ut på Galleri Helle Knudsen

Och Carl Johan De Geer fick snabbt påstötningar av advokaterna att de ville köpa fler målningar i samma stil. Så nu hänger det älgtavlor på flera olika advokatkontor, en med en desorienterad älg i utsatt läge har titeln ”Var är min advokat”.

Och nu hänger det också ett antal nymålade ”älgtavlor” på Galleri Helle Knudsens väggar på Hantverkargatan 18-20, nu som pastischer på kända konstnärers målningar, Edvard Munchs Skriet finns i flera uttrycksfulla utföranden, August Strindbergs Vågen, målningar av Eugène Jansson, Carl Kylberg , Åke Göransson, Carl Fredrik Hill, Prins Eugen och Ivan Aguéli, alla med en uttrycksfull älg som tillägg till de fritt avbildade originalmålningarna.

Hans tolkningar av August Strindbergs målningar i form av en mobil skulptur och i form av en målning efter originalet ”Vågen”

Det är omöjligt att inte bli förtjust i dessa fantasifulla älgtavlor som alla bjuder på ett oräkneligt antal tolkningar. Dessutom har Carl Johan De Geer skapat en mobil skulptur (som drivs av en mekanism liknande den han använde i det klassiska barnprogrammet Tårtan) bestående av ett fyrtorn och en älg med förundran i blicken efter en målning av August Strindberg. Också den utmanar betraktarens fantasiförmåga. Jag håller inne med min egen tolkning.

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Carl Johan De Geer
ÄLG
Galleri Helle Knudsen, Hantverkargatan 18-20, Stockholm
22 oktober – 13 november 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s