Liljevalchs Vårsalong 2023

DET FINNS MYCKET AV VÄRDE ATT SE PÅ ÅRETS VÅRSALONG PÅ LILJEVALCHS

Samma utsikt från fönstret, ena halvan av en parkbänk, marken och träden, fint målade med pastell av Siri Ahmed Backström under olika årstider och vid olika tidpunkter på dagen under nästan tre års tid, alla målningar sammanställda bredvid varandra inom samma ram, ett av många fascinerande verk på årets Vårsalong som nu öppnar på Liljevalchs.

Presskåren guidades under förra veckan runt av juryordföranden, vice konsthallschefen Isak Nilson i utställningssalarna bland de närmare trehundra utställda verken. Han berättade bland annat att 4 135 konstnärer (rekord!) sökt till årets vårsalong varav 159 konstnärer lyckades passera nålsögat och bli antagna.

Juryordföranden och vice konsthallschefen Isak Nilson visade årets Vårsalong för pressen inför fredagens vernissage. Här visar han Siri Ahmed Backströms målningar av samma motiv, utsikten från ett fönster under olika årstider gjorda under en tidsperiod på närmare tre år

Det finns mycket att stanna till inför och reflektera över på årets vårsalong som t. ex. Charlotta Grunewalds realistiska tygapplikationer med broderi skildrande gripande situationer i det krigsdrabbade Ukraina, en av dessa med titeln ”Tunnelbanan har blivit deras hem” föreställer en hemlös familj.

Charlotta Grunewalds ”Tunnelbanan har blivit deras hem” och Rebecka Tollens framför en del av sitt verk ”Escargot 4-Ever”

Även Rebecka Tollens suggestiva kolteckning på plywoodskivor av en skolklass med tungsinta barn som hämtad från en längesedan förgången tid gjorde djupt intryck på mig och fick mig också att i minnet återkalla Peter Tillbergs (1946–2016) klassiska, oroväckande målning ”Blir du lönsam, lille vän?”, skolklassen där alla barnen i skolbänkarna med nollställda blickar tittar rakt fram utom en pojke som tittar ut genom fönstret.

Anita Axelsons ”Sommarsaga från Dalarna”, broderi – Isak Nilson förklarar innebörden i Germund Lindungers verk – Heléne Andersons stengodsväskor

Ovanstående är bara några exempel på de många verk som väckte mitt speciella intresse. Det finns mycket av värde att se på årets vårsalong. Inte minst många fina fotografier.

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se

Här finns alla årets deltagare i Vårsalongen


Vårsalongen 2023
24 februari 23 april 2023
Liljevalchs, Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s