Själen för fan – Stefan Jarl

Lidköpings Folkets hus är verkligen stans levande kulturhus. På onsdagskvällen presenterade man ännu ett utmärkt kulturevenemang. Här visades som en av de första platserna i landet Stefans Jarls Nya film Själen för fan, parad med en annan av hans nya kortfilmer Rannsakan. Och filmmakaren själv fanns på plats och introducerade. Framför allt fanns han kvar efteråt för vad som blev givande samtal under ledning av Folkets Huschefen Annacarin Öman och med engagerade inlägg av flera av biobesökarna. I samtal skapas gemenskap och fördjupas synpunkter. Det är kulturens livsluft.

Temat i Själen för fan är att pengarna dominerar tankar och känslor i vår tid och vårt samhälle. Men det finns nåt mer och viktigare menar Stefan Jarl. Själen! Men vart har den tagit vägen?

Nu handlar inte filmen så mycket om vad själen är. Men desto mer om vådan att ha mammon som ledstjärna. Med den som norm och samhällsideal får vi ett allt ojämlikare med ökade klyftor mellan de überrika och de i botten på den ekonomiska pyramiden.

Den utvecklingen är Stefan Jarl kritisk till och det är en del av hans livsprojekt att kämpa emot. ”Man föds inte till motståndsman men när man ser vad det kapitalistiska samhället gör med sina medborgare tvingas man att vara emot sin tids samhälle.”, har han sagt vid ett tillfälle för att förklara sin hållning.

Filmen bygger på några resonemang som några kloka personer får utveckla. De talar alla vältaligt för andra värden som viktigare än de pekuniära. Personerna är filmade med stor bländare som sätter människan i fokus, klar och nära mot en oskarp bakgrund. Det blir vackra porträtt fulla av respekt för den som talar. Mellan intervjuerna vackra naturbilder och en mystisk himmel. Stillhet och harmoni. Det är ett bättre retoriskt grepp än i Godheten, en annan av hans filmer med liknande tema där interfolieringen av töntiga sketcher, som inte ens en förstklassig skådespelare som Tommy Berggren kunde rädda, förtog en del av ämnets allvar.

Genom filmen går Stefan Jarls berättarröst om slott, filosofi och fågelholk och blommor. Några tänkvärda citat ur filosofiskatten passade fint in. Filmen påminner en om att Sokrates ord: ”Omsorgen om själen är livets viktigaste uppgift”, verkar vara glömda i vår tids jakt på det materiella.

Jag har hört Stefan Jarl säga att det är meningen snarare än sanningen han vill åt i sina filmer. Det är väl samma sak här. Det finns något bortom banken för att travestera Dan Andersson. Oklart dock vad han menar med det allmänna begreppet ”själen”. Man brukar skilja mellan kropp och själ, på det andliga (själen) och det materiella (kroppen). Jag uppfattar inte att Stefan Jarl hänför själen till den religiösa sfären. Jag får uppfattningen att det själsliga för honom är konsten och den oexploaterade naturen. Och att meningen finns i människors gemenskap och möte med konst och litteratur, men framför allt med varandra i kamp för större, djupare och mera meningsfulla värden än storbilsdsTVar, elbilar och senaste mobiltelefonmodellen. Sånt bara förstör och tar kraft och fokus från meningen. Det är sympatiska tankar lätta att sympatisera med.

När den här intressanta och viktiga stunden var slut berättade Annacarin Öman att hon undersöker möjligheterna att visa en serie med Stefan Jarlfilmer till hösten. Hoppas det går i lås. Stefan Jarl är en omistlig filmmakare och film ska ses på bio!

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se

För mer om Stefan Jarls tankar se vår recension av Stefan Jarl – en intervjubok 2005–2021 av Cyril Hellman – boorg.se


Lidköpings Folkets Hus den 11 maj 2023
Själen för fan och Rannsakan, kortfilmer av Stefan Jarl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s