Vingslag – Henrik Allert – Binnebergs Tingshus

Henrik Allerts konst är inspirerande. Många människor har fått avgörande upplevelser av hans skulpturer, måleri och bilder på papper. Det pratas ofta med värme om den speciella relation och de djupa upplevelser hans konst skapar.
Men projektet Vingslag kan vi också se ur hans konst stimulerar över genregränserna. Göran och Martin Tode, far och son, har tonsatt texter av bland andra poeterna Nils Ferlin och Bo Bergman. De har ställt dem samman både som en CD-skiva och ett nothäfte. I arbetet märkte de hur mycket Henrik konst betydde för dem. De känner en samhörighet mellan Henrik Allerts konst, poeternas och deras musik. Liksom Henrik Allert vill de skapa en närhet till de känslorna, upprätta en förbindelse till det andliga.

Henrik Allert har ett stort musikintresse och känner även han att det finns ett samband mellan bilderna, orden och musiken. I nothäftet och i konserten och utställningen har man kopplat sångerna till bilder av Henrik Allert som man tillsammans känt ger varandras respektive uttryck mervärden. Det känns verkligen fint att när man läst en av de dikter de valt kunna försjunka i en av Henrik Allerts bilder och de mentala rum och replipunkter de hjälper en fram till.  Så en kände att en utställning kombinerad med en konsert skulle förmedla deras närhet och samhörighet och demonstrera hur möten mellan olika konstformerna när det vill sig kan frambringa en särskild synergi. Det blev en stark stund av sjungen poesi och bilder som utstrålar och adderar laddning från sitt håll.

Som det heter i en av de tonsatta ferlinarna:

”Det bor en välsignad tanka
i konstens brokota sal”

Sångerna sjöngs här i Binnebergs Tingshus av Martin Trode, som också spelade gitarr, och Linda Nilsson. De var förstärkta av kontrabas och piano, trakterade av Thomas Törnheden och Per-Ola Landin.

Törebodingarna Göran Tode och Linda Nilsson sjöng på ett sätt som betonade orden och dess klanger. De sjöng väl, på ett skolat och välanpassat sätt. De var duktiga på att få de viktiga orden att träda fram och låta melodierna stryka under dem. Fraseringen var föredömlig. Ackompanjemanget hade vid sidan av traditionell visa drag av kammarjazz, med Thomas Törnheden på piano och Per-Ola Landin spelande kontrabas. De förhöll sig fritt inom de givna ramarna. Båda fick tillfälle att ge sig ut på små äventyr. Pianisten Thomas Törnheden hade det där eftertänksamma spelsättet som för tankarna till Jan Johansson. Framförandet kändes tätt och välrepeterat.

Konsertrummet laddades av en stark stämning av de ord, toner och bilder som trivdes så bra tillsammans och som interagerade med varandra och framför allt med oss i publiken.

I fonden bakom musikerna hängde målningen Kransen. Mot en mörk himmel, både löftesrik och dolskt hemlighetsfull, svävar en krans med vita blommor. Upplevelsen av den tillsynes enkla målningen vann mycket på att den fanns där och vi hade den på näthinnan under den timme konserten tog.
I rummet fanns också målningen Reflektion med ett motiv av segelbåtar. De är oskarpa på ett sätt som får en att skärpa blicken och framför allt tankarna. De här skeppen för en till en meditativ ro och stillhet där en gärna vill vara.

I andra rum fanns mer konst av Henrik Allert. Påtagligt hur mångsidig han är i sina tekniker och så fint och personligt han håller mångfalden samman.

Konserterna är historia när ni läser detta men utställningen finns kvar ytterligare en tid. Och minnena bär vi med oss ännu längre.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilden om ni vill se den större. Fungerar ofta hos boborg.se


Binnebergs Tingshus
Vingslag
Konsert och konstutställning med Henrik Allert
Två Konserter med Linda Nilsson, Martin Tode, Thomas Törnheden och Per-Ola Landin den 18 maj 2023
Utställning med verk av Henrik Allert visas 18 maj – 21 maj, 27 – 28 maj och 3 – 4  juni 202


Vill ni läsa ytterligare och fördjupa er i Henrik Allerts konst rekommenderas den gedigna introduktionen i boken som presenteras på https://boborg.se/2012/03/06/henrik-allert-konstnar-utanfor-tiden/ . Åren har gått och konstnärskapet utvecklas så här några recensioner vi haft här på boborg.se: Henrik Allert – Rörstrands Museum Lidköping – BoBorg.se, Henrik Allert – Galleri Porten, Lidköping – BoBorg.se, Henrik Allert – Götene Konstförening – BoBorg.se, Henrik Allert – ett konstnärsliv – BoBorg.se


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s